Od ziarenka d bochenka

Wróć do głównej galerii

Skąd się bierze chleb? Odpowiedź na to pytanie chciały uzyskać  „Biedronki” w minionym tygodniu. Na zajęciach sześciolatki dowiedziały się,  że do wypieku chleba potrzebna jest mąka, a ta z kolei powstaje ze zboża zmielonego na młynie i pochodzącego z pól. Dzieci dowiedziały się także, że chleb jest wytworem ciężkiej pracy  rolnika, młynarza i piekarza. Same degustowały różne rodzaje chleba od jasnego po ciemny, od pszennego, po żytni i orkiszowy, nie zabrakło również rogali, bagietek i kajzerek. W środowe przedpołudnie Biedronki zamieniły się właśnie w piekarzy, ale…swoje pieczywo, ćwicząc motorykę małą,  przygotowały z masy solnej 🙂 Był to ciekawy tydzień  w samodzielne doświadczanie otaczającego świata.