W ostatnim tygodniu zamieniliśmy się w małych badaczy 🙂 Pod czujnym okiem pani przeprowadziliśmy kilka eksperymentów ze surowym i gotowanym jajkiem. Dowiedzieliśmy się jak zbudowane jest jajko poza tym, że ma kruchą i delikatną. Wiemy już, że jest zbudowane z wapnia podobnie jak nasze zęby, zauważaliśmy jak szybko zachodzą zmiany na skorupce po zanurzeniu jajka w herbacie. Wniosek jaki wysnuliśmy z tego doświadczenia, to to że należy dbać o higienę zębów po posiłkach by nie zmieniły one koloru, jak skorupka jajka, z białego na brązowy. Poznaliśmy sposób na rozpoznawanie jaka surowego i gotowanego, które zdradził nam Emil. Zanurzyliśmy także jajko w occie, obserwowaliśmy pęcherzyki dwutlenku węgla, a na drugi dzień zobaczyliśmy, że ocet całkowicie rozpuścił skorupkę…powstało nam niemalże gumowe jajko 😉 Porównywaliśmy ze sobą wydmuszkę jaja strusiego, gęsiego, kurzego i….przepiórczego.
Chyba już nikt nie ma wątpliwości ,że jesteśmy za mali na lekcje fizyki czy chemii 🙂